Uruguai

El 30 de desembre de 2010 el TN de TV3 va emetre un reportatge sobre la recerca, elaborat per Erik Van-Hooft i Josep Maria Camps, que podeu veure i escoltar al link següsnt:
http://www.3cat24.cat/video/3293231/altres/

El 2008 vaig viatjar per primera vegada a l’Uruguai a entrevistar el supervivent de Mauthausen Juan Camacho, sobre el qual s’ha editat:

-el documental realitzat per Zeroiú Juan Camacho: de Mauthausen a Montevideo (Barcelona, 2010)

-i el llibre Un cadáver en el espejo. La odisea de Juan Camacho Ferrer: Gádor,  Mauthausen, Montevideo (2011), del qual podeu veure ressenya a l’Ara (28/02/2011):

http://www.ara.cat/ara_premium/cultura/Lodissea-dun-tenac-guerrer-oblidat_0_434956501.html

El 2010, invitat per la Universitat ORT de Montevideo i amb l’ajut de l’Institut Ramon Llull del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, fou possible retornar al país sud-americà a fer la recerca sobre l’exili republicà.

http://www.ort.edu.uy/index.php?cookie_setted=true&id=AAALAC&id_noticia=4271&m=7&a=2010

David Telias, Oscar Destouet, Juan Oddone, la família Bergós, la Maria Miquel, el Josep Figueras, el centro Republicano Español, la Universidad de la República, Eduardo Aparicio, el Casal Català (la Maria, la Sarita…) i Carlos Zubillaga, configuren un ajut imprescindible i impagable  en la cerca juntament amb els responsables del govern uruguaià: el Ministeri de l’Interior, la DNIP de la Policia, Immigració i el Ministeri d’Afers Exteriors.

I els líders tupamaros, que van col·laborar amablement:  Mauricio Rosencof, escriptor de culte, i el senador Eleuterio Fernández Huidobro, companys i amics del president Pepe Múgica.

Reportatge Quadern

L’estiu del 2011, viatja a Montevideo a parlar de Primo Levi, Jorge Semprún, Imre Kertész, i memòria històrica al MUME, al IPA, a la ORT, al Casal Català, fins i tot cridat a l’Argentina i a Paraguai per anar a explicar la seva visió de la memòria històrica. Participa a les ràdios nacionals, als diaris. Un gran  ressò mediàtic:

El País (Cultural suplemento de cultura, 16/12/2011)

http://www.elpais.com.uy/suplemento/cultural/campos-de-concentracion-olvidados/cultural_612219_111216.html

ElPaisUruguayCamacho

La República:

http://www.larepublica.com.uy/comunidad/469455-gabriel-terra-espio-tanto-a-fascistas-como-a-republicanos

http://www.lr21.com.uy/comunidad/469455-gabriel-terra-espio-tanto-a-fascistas-como-a-republicanos

Radio Uruguay:

http://www.sodre.gub.uy.asp1-4.websitetestlink.com/Sodre/tabid/117/Default.aspx?idNoticia=17904

BLOG ISAAC BOROJOVICH

Amb el llibre “Isaac Borojovich y la memoria uruguaya de la Shoá” (Ediciones Trilce, 2013) es fa un pas endavant en el reconeixement públic de la tasca de recerca al país:

 

Isaac Borojovich és a Catalunya, on dimarts 27 de maig de 2014 ha estat amb l’autor del llibre, David Serrano, als programes Els Matins de TV3 al matí i a 8aldia de 8TV. Podeu veure linkk a:
TV3
8TV
Dimecres 28 de maig 2014 presenta el llibre de la seva vida a la seu de Governació a les set de la tarda (Via Laietana, 26, Barcelona) abans de venir a Sabadell dijous. Primer amb una recepció oficial a l’Ajuntament i després presentant la seva experiència a la Sala d’Actes de l’Escola Pia Sabadell (Garcilaso 93).
IMG_5945
IMG_5953

 

3 respostes a Uruguai

 1. Estimado Senor David SERRANO,
  Me llamo Philippe GUILLEN, soy frances (se puede leerlo) y profesor de Historia. Me interesa mucha Historia de los republicanos espanoles y particularmente ella de Joaquim Amat-Piniella. He leido qe exicte un libro, vuestro libro, “L’hora blanca. L’holocaust i Joaquim Amat-Piniella”- Sabadell, Fundacio Amics de les Arts i de les Lettres. Pero, aqui en Francia, no se puede encontrarlo. Me gustaria comprarlo (y con mi banco puedo hacer transferencia).
  Gracias por respuesta vuestra
  P. Guillen

 2. fabiana2011 ha dit:

  Muy bien David!!!…estoy leyendo tu trabajo.
  Felicitaciones desde Uruguay.

 3. marcelo gonzalez ha dit:

  hola david, estoy explorando tu sitio, recuerdo lo genial de tu conferencia en el instituto de profesores artigas de montevideo, a la que pude asistir

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s