DavidSB@blanquerna.url.edu
dserrano@periodistes.org
Sabadell, 1966
Doctor en Filologia Catalana per la UAB, 2003, amb una tesi doctoral sobre la literatura europea concentracionària i Joaquim Amat-Piniella (Cum Laude), director: Jordi Castellanos i Vila.
Introductor a Catalunya i a l’estat del concepte “concentracionari” aplicat al testimoni que se centra en les conseqüències del pas per un camp de concentració, nazi en aquest cas (1997).
Fundador i director del Centre d’Investigació de la Literatura Europea Concentracionària (CILEC, des del 2001).
Director de la revista Quadern (de les arts i les lletres), de febrer del 1997 (número 109) a febrer del 2011 (número 179).
Professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna, Universitat Ramon Llull
Membre dels grups de recerca CONINCOM (Conflicte, Infància i Comunicació, URL), i de Memòria, deportació i Holocaust del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
Premi als Valors Republicans, 2005
Professor de llengua i literatura catalanes a ESO i batxillerat a l’EP Sabadell
Professor de Filologia Catalana i Humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya, Ordre i Cànon i Teoria Literària II, 2004-2010
Editor de Joaquim Amat-Piniella, K.L. Reich (edicions i pròlegs: Edicions 62, Balancí, 2001 i Didàctica, 2004; versió castellana, El Aleph, 2004), de Les llunyanies, poemes de l’exili (Columna, 1999), de Retaule en gris (Bromera, 2012)
Editor i prologuista de Marcial Mayans, Una nit tan llarga (Cossetània edicions, Valls, 2009)
El Centre d’Investigació de la Literatura Europea Concentracionària és l’únic grup del país que es dedica a l’anàlisi dels testimoniatges i la literatura sobre la repressió franquista i nazi, amb abast internacional. També es dedica a la recuperació de la memòria democràtica, amb diversos projectes a Euskadi, Gran Canària, Tenerife, La Palma, Ceuta i nord d’Àfrica i l’Uruguai. Es tracta d’un grup de recerca interdisciplinar sense ànim de lucre ni sous.
Neix el 2001 a iniciativa de David Serrano, presidit pel periodista Eduardo Haro-Tecglen (fins a la seva mort), i té en el seu consell assessor científic Ximo Espinós (Universitat d’Alacant) i Jaime Vándor (Universitat de Barcelona).
El CILEC treballa conjuntament en nombrosos projectes mitjançant associacions d’Euskadi (Gernikazarra), de Ceuta i nord d’Àfrica (Francisco Sánchez), Albatera (Coordinadora de les Associacions per la Memòria Històrica de la província d’Alacant, AMHA), de les Canàries (Fundación Negrín), de l’Uruguai (MH, del Ministerio de Educacción, Ministerio del Interior (DNIP, Migraciones), ORT (Estudios Judaicos, David Telias), IPA (Departamento de Historia, Oscar Destouet, expert en repressió), Universidad de la República (Humanidades, Carlos Zubillaga; Departamento de Psicología), o Salzburg (Universitat de Salzburg, Memoria Scripta), etc.
Ha presentat ponències i comunicacions en els congressos organitzats per la Universitat d’Alacant, Universitat de Girona, Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Ramon Llull, ORT Montevideo, IPA Uruguay, Universidad de la República, etc.
Ha publicat Morir a Gernika-Lumo, Un cadaver en el espejo. La odisea de Juan Camacho: Gádor, Mauthausen, Montevideo, i pendent de publicació: La repressió franquista a les Canàries i el Nord d’Àfrica i Albatera i la literatura concentracionària, una rigorosa anàlisi sobre tots els materials testimonials que ha deixat aquest camp de concentració franquista.
Ha estat el representant del govern de la Generalitat de Catalunya als actes de commemoració dels morts republicans a Gernika (2001 i 2008).
Li ha estat concedit el projecte de la Unió Europea (a recomanació del Departament de Cultura de la Generalitat) per coordinar, elaborar i publicar el primer diccionari europeu de literatura concentracionària (2007). Ha dirigit els partners: Universitat de Salzburg, Universitat París IV i la Biblioteca Nacional.
DOCUMENTALS:
“Giza, la nena de la maleta” (Montevideo, Varsòvia, Auschwitz, Barcelona, URL-ORT, 2014), idea, guió i direcció. Premi Jaim de l’organització al director David Serrano, Premi al Millor Llargmetratge del Jewish Film Festival de Punta del Este 2014.
“Juan Camacho, de Mauthausen a Montevideo” (Barcelona, Zeroiú, 2007). Idea, guión y dirección.
1. Edició d’un documental sobre la memòria catalana de l’holocaust, adreçat als alumnes d’ESO i batxillerat (Productora Zeroiú, presentat a Montevideo el 2011: Universidad ORT i Casal Català)
2. Edició i pròleg de “Retaule en gris”, de Joaquim Amat Piniella (Edicions Bromera)
3. Investigació als arxius del Consulta General d’Espanya a Montevideo (2012) FET!
4. Buidatge de la informació obtinguda dels serveis secrets de la policia de l’Uruguai sobre l’exili republicà (2011-2012) FET!
5. Isaac Borojovich y la memoria uruguaya de la Shoá (ediciones Trilce, Montevideo-Barcelona, 2013-2014), supervivent jueu dels camps nazis (en contacte amb la Steven Spielberg Fondation, 2012-2013 aprox) EN CURS!
6. Transcripció correspondència Lluís Marcó i Dachs, escrita des de dintre el camp de concentració d’Albatera (1012-2013)
7. Organització del Seminari “Literatura concentracionària” (B. Francesc Boix, Memorial Democràtic, febrer-març 2012) FET!
8. Tots els que són al calaix…
Periodista Catalunya Ràdio:
Geografia Humana (guions i locució)
http://www.catradio.cat/pcatradio/crItem.jsp?seccio=seccio&idint=1572
El Visitant d’Estiu (guions i lucució en directe)
http://www.catradio.cat/pcatradio/crItem.jsp?seccio=seccio&idint=2032
Aquest perfil no seria complet sense una altra de les meves dèries, el teatre, des del 2004. Dirigit per Pere Riera i Joan M. Segura, amb obres d’Alberola, Pinyol, B.M. Koltès o de… Shakespeare, en el paper de Don Pedro de “Molt soroll…”.
També a “El favorit”, de TV3.
Des del 2010, formo part de la companyia del Teatre del Sol de Sabadell, amb “Les bruixes de Salem, d’Arthur Miller”, on sóc l’Agutzil Herrick (http://www.teatredelsol.org).