Mauthausen KZ

Mauthausen és a la repressió republicana el que Auschwitz a l’Holocaust, a la Xoà, a la persecució jueva.

El 2007 vaig organitzar, conjuntament amb el CILEC i l’Ajuntament de Sabadell, amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, un viatge amb 15 estudiants de Literatura Catalana de l’EP Sabadell als actes de commemoració de l’alliberament del camp, el primer cap de setmana de maig. El Camp fou alliberat el 5 de maig de 1945. Hi vam participar de manera activa com a membres de la delegació republicana  catalana i espanyola. Vam organitzar, a més, l’activitat de memorial al castell de Hartheim.

Fruit d’aquella experiència, destacada com una de les més interessants en el I Simposi d’Aprenentatge Servei organitzat per l’Ajuntament de Sabadell el 2009, va ser la creació d’un Bloc mitjançant el conveni amb Catalunya Ràdio, que podeu trobar encara a l’adreça:

http://blogs.ccrtvi.com/mauthausen.php?itemid=1588

Enguany, he elaborat un dossier didàctic, que posa especial èmfasi en el treball en valors democràtics a partir de la reflexió i el joc,  que ajudi a dotar de sentit ètic un viatge amb estudiants. Hi trobareu activitats relacionades amb el  camp de concentració i algun dels seus kommandos més significatius, com Gusen, Ebensee, Ternberg, Vöcklabruck o el sinistre castell de Hartheim.

A l’hora de preparar un viatge amb estudiants recordeu els dos requisits bàsics, acordats per totes les institucions i països:

-cal fer-lo per participar en els actes d’alliberament del camp, el primer cap de setmana de maig

-cal buscar recursos perquè el tema econòmic no impedeixi que els estudiants viatgin, estem parlant d’una activitat centrada en la defensa dels valors democràtics, compromesos en les llibertats

Aquí el teniu en pdf per si us pot ser útil com a recurs:

Dossier didàctic Mauthausen DSB