Obra audiovisual

1. Giza, la niña de la maleta (URL-ORT, 2014)

2. Juan Camacho, de Mauthausen a Montevideo (Zeroiú, 2007)

3. Plantaré un arbre encara que demà s’acabi el món (book trailer, 2015)

1

text versió catalana (versió castellana al final)

“Giza, la niña de la maleta”

49 minuts; Sabadell, Barcelona, Montevideo, Varsòvia, 2014
Idea, guió i direcció: Dr. David Serrano Blanquer
Realització i direcció fotografia: Jaume Busquets
Documentació i ajudant guió: Xavier Sáez i Silvia Moron
Composició musical: Jaume Pedrós

Després d’escriure el guió i dirigil el documental inèdit “Juan Camacho, de Mauthausen a Montevideo” (Barcelona, Zeroiú, 2007), aquest documental és un projecte sorgit de les aules de 4t d’ESO a l’assignatura d’Educació Ètico-cívica de l’Escola Pia Sabadell a partir de les recerques que el professor David Serrano du a terme al voltant del tema del Testimoni de les víctimes del Franquisme i de la Xoà des de fa més de vint anys.

2013-10-11 17.17.34

Es tracta d’una coproducció de la Universidad ORT Uruguay (Montevideo) i la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL), on Serrano també fa classes, i ha comptat amb el suport de l’Escola Pia Sabadell, l’Institut Yad Vashem de Jerusalem (Israel), el Consolat de l’Uruguai a Barcelona, el Consolat de Polònia a Barcelona, l’arxiu del Ministerio de Asuntos Exteriores de la República Oriental del Uruguay, el Instituto IPA (Magisterio) de Montevideo, el Consulado de España a Montevideo, el Archivo Sodre de Uruguay, el Casal Català de Montevideo i els arxius de la sublevació de Varsòvia,  a Polònia, entre altres.

El documental explica la història d’una família jueva que intenta sobreviure al gueto de Varsòvia, controlat pels nazis. El seu nadó de vuit mesos és en perill de mort per culpa d’una greu malaltia i aconsegueixen que l’organització clandestina cristiana Zegota el tregui amagat dintre d’una maleta. La petita Giza es converteix durant set anys en Stefcia, que serà acollida al si d’una família cristiana implicada en la lluita clandestina contra el nazis. El padrastre morirà al camp de concentració de Flossenburg i la germana gran, Danusia, és un dels líders de la resistència partisana, on comandarà un grup de cent homes i en salvarà 35 dels atacs nazis. Un cop acabada la guerra, Stefcia és lliurada als únics familiars vius, uns oncles, un cop se sap que la mare havia mort a la cambra de gas de Treblinka i el pare a Auschzwitz malgrat resistir fins a l’alliberament. Aquests oncles se l’enduran a l’Uruguai, on una part de la família s’havia escapat abans de la guerra. Stefcia torna a ser Giza, però mai no gosarà preguntar ni tampoc ningú li explicarà res de la seva vida anterior. Simultàniament, la família d’acolliment intentarà conèixer i vetllar pel seu estat mitjançant unes cartes enviades a Montevideo que els oncles mai li deixaran llegir. Davant els silencis dels uns i dels altres, Giza arribarà a creure que segurament no se l’estimaven.

En total, 65 anys de recerca de la família cristiana que culminen amb la troballa de la filla de Danusia, Malgorata, del lloc exacte on viu la seva “tieta” petita: Giza. Després d’un increïble retrobament telefònic, al cap d’un any es produeix la trobada esperada a Varsòvia entre la germana gran, Danusia, i la germana petita. Giza  pot recuperar, així, no només una part manllevada de la família, sinó també la memòria dels set primers anys de la seva vida, que s’havien mantingut en blanc durant tots aquells anys.

Un relat de pèrdues, oblits, silencis i retrobaments que ens situen en l’espai complex de la memòria d’un dels col·lectius més perseguits de la història. Alhora, ens planteja el cas dels “Justos”, aquells personatges anònims que, enmig de les situacions més repressives, busquen i troben la manera d’ajudar els altres malgrat que saben que es juguen la seva vida i la dels que els envolten. Una història d’autosuperació i de compromís per la vida i els valors democràtics, una història petita que s’engrandeix i essencialitza per mostrar tota la complexitat de la condició humana. Sempre amb un missatge esperançador, de lluita proactiva per aconseguir un futur millor per a les noves generacions.

Giza, la niña de la maleta” ha estat escollit per obrir el Festival Internacional de Cinema Documental Jueu de Punta del Este (http://www.jewish-filmfestival.com) el 1 de febrer de 2014, un dels certàmens documentals més importants del món. A partir d’aquí ja ha estat inclòs també a la secció oficial del Festival de Cinema Jueu de Barcelona (http://www.fcjbarcelona.org) el juny de 2014, i s’hi han interessat des de Festivals Internacionals d’Israel, Polònia, Uruguai, l’Argentina i els EUA. Televisions com TV3 (http://blogs.tv3.cat/senseficcio), o la Televisión Nacional de Uruguay (http://www.tnu.com.uy)  ja han mostrat el seu interès per programar-lo al llarg del 2015.

De moment el director ja ha estat entrevistat pel Canal 7 Uruguay, Catalunya Ràdio (programa Solidaris, 22 de març 2014) Radio Sepharad España en Edició Especial (20 de març 2014) i Ràdio Sabadell (20 de març de 2014) I Sabadell. Ha aparegut al diari La República del Uruguai, La Vanguardia, El Vapor de Sabadell i a la revista Massada. Ha rebut també una desena d’entrevistes durant les Jornades Blanquerna del març de 2014.

La preestrena  a Sabadell del 20 de març va comptar amb dues sessions plenes a vessar, amb un total de gairebé 400 persones, i amb gent a fora sense poder tenir seient. A les 20.00 va comptar amb una gran presència institucional, encapçalada per la Vicepresidenta del Govern Honorable Senyora Joana Ortega.

 

TEXTO CASTELLANO

” Giza , la niña de la maleta”

49 minutos ; Sabadell , Barcelona , Montevideo , Varsovia , 2014
Idea , guión y dirección : Dr. . David Serrano Blanquer
Realización y dirección fotografía: Jaume Busquets
Documentación y ayudante de guión : Xavier Sáez i Silvia Moron
Composición musical : Jaume Pedrós

El documental es un proyecto surgido de las aulas de 4 º de ESO en la asignatura de Educación Ético- cívica de la Escuela Pia Sabadell a partir de las investigaciones que el profesor Dr. David Serrano Blanquer lleva a cabo en torno al tema del testimonio de las víctimas del Franquismo y de la Shoá desde hace más de veinte años.

Se trata de una coproducción de la Universidad ORT Uruguay ( Montevideo ) y la Facultat de Comunicació Blanquerna ( URL ), donde Serrano también imparte clases, y ha contado con el apoyo de la Escuela Pia Sabadell , el Instituto Yad Vashem de Jerusalén ( Israel ) , el Consulado de Uruguay en Barcelona, ​​el Consulado de Polonia en Barcelona , el archivo del Ministerio de Asuntos Exteriores de la República Oriental del Uruguay , el Instituto IPA ( Magisterio ) de Montevideo , el Consulado de España en Montevideo , el Archivo Sodre de Uruguay, el Casal Catalán de Montevideo y los archivos de la sublevación de Varsovia, en Polonia , entre otros .

El documental cuenta la historia de una familia judía que intenta sobrevivir en el gueto de Varsovia , controlado por los nazis . Su bebé de ocho meses está en peligro de muerte por culpa de una grave enfermedad y consiguen que la organización clandestina cristiana Zegota la saque escondida dentro de una maleta. La pequeña Giza se convierte durante siete años en Stefcia , que será acogida en el seno de una familia cristiana implicada en la lucha clandestina contra el nazis . El padrastro morirá en el campo de concentración de Flossenburg y la hermana mayor , Danusia , es uno de los líderes de la resistencia partisana , donde comandará un grupo de cien hombres y  salvará a 35 de los ataques nazis . Una vez terminada la guerra , Stefcia es entregada a los únicos familiares vivos , unos tíos , una vez se sabe que la madre había muerto en la cámara de gas de Treblinka y el padre a Auschzwitz a pesar de resistir hasta la liberación . Estos tíos se la llevarán a Uruguay, donde una parte de la familia se había escapado antes de la guerra . Stefcia vuelve a ser Giza , pero nunca osará preguntar ni tampoco nadie le explicará nada de su vida anterior . Simultáneamente , la familia de acogida intentará conocer y velar por su estado mediante unas cartas enviadas a Montevideo que los tíos nunca le dejarán leer . Ante los silencios de unos y otros , Giza llegará a creer que seguramente no la querían .

En total , 65 años de investigación de la familia cristiana que culminan con el hallazgo de la hija de Danusia , Malgorata , del lugar exacto donde vive su ” tía ” pequeña : Giza . Después de un increíble reencuentro telefónico , al cabo de un año se produce el encuentro esperado en Varsovia entre la hermana mayor , Danusia , y la hermana pequeña . Giza puede recuperar , así , no sólo una parte  de su familia , sino también la memoria de los siete primeros años de su vida , que se habían mantenido en blanco durante todos esos años .

Un relato de pérdidas , olvidos , silencios y reencuentros que nos sitúan en el espacio complejo de la memoria de uno de los colectivos más perseguidos de la historia . Asimismo, nos plantea el caso de los ” Justos ” , aquellos personajes anónimos que , en medio de las situaciones más represivas , buscan y encuentran la manera de ayudar a los demás a pesar de que saben que se juegan su vida y la de los que los rodean. Una historia de autosuperación y de compromiso por la vida y los valores democráticos , una historia pequeña que se agranda y esencializar para mostrar toda la complejidad de la condición humana . Siempre con un mensaje esperanzador , de lucha proactiva para lograr un futuro mejor para las nuevas generaciones .

Serrano conoció su historia gracias a Rita Vinocur, responsable de una asociación judía en Uruguay. Y consiguió que le contara su historia porque a los dos los unía su vida a una maleta, en el caso de Serrano porque hace 20 años entró en el mundo de la investigación de la Shoá porque localizó una maleta con el legado literario del intelectual y superviviente Joaquim Amat Piniella. Este hecho estrechó el vínculo que permitió una primera grabación y finalmente Serrano la convenció para ser la protagonista del documental, cosa a la que Giza se había negado anteriormente, incluso al director Gerardo Stawsky, que dirigió en Uruguay “A pesar de Treblinka”.

” Giza , la niña de la maleta ” ha sido escogido para abrir el Festival Internacional de Cine Documental Judío de Punta del Este ( http://www.jewish-filmfestival.com ) el 1 de febrero de 2014 , uno de los certámenes documentales más importantes del mundo . En su 11 ª edición ha ganado el Premio Premio de Largometraje por voto popular .  Ha sido otorgado también el Premio Jair de la Organización al director. A partir de aquí ya ha sido incluido también en la sección oficial del Festival de Cine Judío de Barcelona ( http://www.fcjbarcelona.org ) en junio de 2014 , y se han interesado desde Festivales Internacionales de Israel , Polonia , Uruguay , Argentina y EEUU .

2

“Juan Camacho, de Mauthausen a Montevideo”

39 minuts; Barcelona, 2007
Idea, guió i direcció: Dr. David Serrano Blanquer
Realització i direcció fotografia: Guillem Pueyo
Documentació i ajudant guió: Valentí Ponsa
Productora Zeroiú
 

Juan Camacho va aparèixer un dia de 2007 sol a Mauthausen. No hi havia tornat des que van alliberar el camp el 1945. Un home solitari que de seguida sent la necessitat d’explicar la seva història abans de morir. Un cop de retorn a Barcelona per agafar el vol de tornada a Montevideo el convencem perquè deixi el testimoni de la seva història increïble de lluita a Barcelona durant la guerra civil, fent refugis antiaeris sent un adolescent, al front de l’Aragó, on morirà el seu germà, a l’exili, al front belga contra els nazis i a Mauthausen.

2008_02212008UruguayArgentina0171

Aquell mateix estiu em convidava a Shangrilá, a Canelones (Uruguai), a casa seva, per recollir la seva història al llibre “Un cadáver en el espejo, la odisea de Juan Camacho: Gádor, Mauthausen, Montevideo” (Junta de Andalucía, 2008), avui dia exhaurit a Uruguai i que va rebre un homenatge multitudinari a Almeria el 2009, just quan acabava de morir.

Es va presentar a Sevilla, Almería, Gádor, Barcelona i Sabadell. I a l’Uruguai a la Universidad ORT Montevideo i al Casal Català de l’Uruguai. També es va fer un pasi a l’Instituto IPA Uruguay i al MUME de Montevideo.

3

“Plantaré un arbre encara que demà s’acabi el món”

Sabadell, 2015
Idea, guió i direcció: David Serrano Blanquer
Realització i direcció fotografia: Jordi Ramoneda
Actor: Josep M. Roviralta
Book trailer basat en la novel·la del mateix títol
 
 

Coberta_llibre_v2-04

 
 

 Una nota voladora que conté una adreça de Facebbok és interceptada pel director d’un institut just abans de l’última sessió d’avaluació. Aquest és el punt de partida de la trepidant història de Ricard Boada i els seus alumnes de 4t d’ESO: el Jandro, l’Ari, el Toni, el Roger, el Pere o la Maica…

Xarxes socials, bulling, anorèxia, consum d’estupefaents, assetjament, pulsions sexuals descontrolades, silencis còmplices, conxorxes, pares complaents i dimissionaris i la misteriosa desaparició de l’alumna més brillant de la classe.

Un univers on alumnes, pares, professors, veïns, mafiosos de segona i mossos d’Esquadra es veuran immersos en un tsunami que trasbalsarà les seves vides.

Josep M. Roviralta

Aquesta és la primera novel·la de David Serrano després de més de vint anys d’experiència en la docència. Una obra difícil de classificar sobre un món que, malgrat totes les dificultats, es presenta com una llum d’esperança indispensable per a les noves generacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s