CILEC

(Logotip dissenyat el 2000 per la pintora de reconegut prestigi internacional Isabel Cid, membre del col·lectiu Hiperrealista Europeu, Fons DSB-CILEC)

Introductor a Catalunya i a l’estat del concepte “concentracionari” aplicat al testimoni que se centra en les conseqüències del pas per un camp de concentració, ja sigui franquista o nazi, com en aquest cas (1997).

David Serrano és fundador i director del Centre d’Investigació de la Literatura Europea Concentracionària (CILEC, des del 2001).

Edita de Joaquim Amat-Piniella, K.L. Reich (edicions i pròlegs: Edicions 62, Balancí, 2001 i Didàctica, 2004; versió castellana, El Aleph, 2004), de Les llunyanies, poemes de l’exili (Columna, 1999), Retaule en gris (Bromera, 2012) i La clau de volta (en edició, 2013)

Edita  i prologa de Marcial Mayans, Una nit tan llarga (Cossetània edicions, Valls, 2009)

El Centre d’Investigació de la Literatura Europea Concentracionària és l’únic grup del país que es dedica a l’anàlisi  dels testimoniatges i la literatura sobre la repressió franquista i nazi, amb abast internacional. També es dedica a la recuperació de la memòria democràtica, amb diversos projectes a Euskadi,  Gran Canària, Tenerife, La Palma, Ceuta i nord d’Àfrica, l’Argentina i  l’Uruguai. Es tracta d’un grup de recerca interdisciplinar.

Neix el 2001 a iniciativa de David Serrano, presidit pel periodista Eduardo Haro-Tecglen (fins a la seva mort), i té en el seu consell  assessor científic Ximo Espinós (Universitat d’Alacant) i Jaime Vándor (Universitat de Barcelona).

El CILEC  treballa conjuntament en nombrosos projectes mitjançant  associacions d’Euskadi (Gernikazarra), de Ceuta i nord d’Àfrica (MH, Francisco Sánchez), Albatera (Coordinadora de les Associacions per la Memòria Històrica de la província d’Alacant, AMHA),  de les Canàries (Fundación Negrín), de Catalunya (Xarxa de Biblioteques de la Diputació, Biblioteca Francesc Boix), de l’Uruguai (MH, del Ministerio de Educacción, Ministerio del Interior (DNIP, Migraciones),  ORT (Estudios Judaicos, David Telias), IPA (Departamento de Historia, Oscar Destouet, expert en repressió), Universidad de la República (Humanidades, Carlos Zubillaga; Departamento de Psicología), o  Salzburg (Universitat de Salzburg, Memoria Scripta), etc.

Ha presentat ponències i comunicacions en els congressos organitzats per la Universitat d’Alacant, Universitat de Girona, Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Ramon Llull,  ORT Montevideo, IPA Uruguay, Universidad de la República,  etc.

Ha publicat Morir a Gernika-Lumo,  Un cadaver en el espejo. La odisea de Juan Camacho: Gádor, Mauthausen, Montevideo, i pendent de publicació: La repressió franquista a les Canàries i el Nord d’Àfrica i Albatera i la literatura concentracionària, una rigorosa  anàlisi sobre tots els materials testimonials que ha deixat aquest camp de concentració franquista.

Ha estat el representant del govern de la Generalitat de Catalunya als actes de commemoració dels morts republicans a Gernika (2001 i 2008).

Li ha estat concedit el projecte de la Unió Europea (a recomanació del Departament de Cultura de la Generalitat) per coordinar, elaborar i publicar el primer diccionari europeu de literatura concentracionària (2007). Ha dirigit els partners:  Universitat de SalzburgUniversitat París IV i la  Biblioteca Nacional.

Pendents d’edició el 2012 hi ha:

Retaule en gris, de Joaquim Amat Piniella (Editorial Bromera), recull de narracions escrites entre 1939 i 1955.

Memorias de Isaac Borojovich (Editorial Trilce, Uruguay), sobre l’experiència d’aquest supervivent de set camps de concentració nazis, entre ells Bergen Belsen, i que fins ara només havia accedir a parlar amb Steven Spielberg. El llibre és un fenomen en la comunitat jueva de l’Uruguai i ja està prevista la presentació a Montevideo, Buenos Aires, Barcelona, Sabadell, Jerusalem i Varsòvia, entre altres.

En aquests moments té els següents projectes en diverses fases d’execució:

1. Edició d’un documental sobre la memòria catalana de l’holocaust, adreçat als alumnes d’ESO i batxillerat (Productora Zeroiú, presentat a Montevideo el 2011: Universidad ORT i Casal Català)

2. Edició i pròleg de “Retaule en gris”, de Joaquim Amat Piniella (Edicions Bromera)

3. Investigació als arxius del Consulta General d’Espanya a Montevideo (2012) FET!

4. Buidatge de la informació obtinguda dels serveis secrets de la policia de l’Uruguai sobre l’exili republicà (2011-2012) FET!

5. Escriptura de les memòries d’Isaac Borojovich, supervivent jueu dels camps nazis (en contacte amb la Steven Spielberg Fondation, 2012-2013 aprox) EN CURS!

6. Transcripció correspondència Lluís Marcó i Dachs, escrita des de dintre el camp de concentració d’Albatera (1012-2013)

7. Organització del Seminari “Literatura concentracionària” (B. Francesc Boix, Memorial Democràtic, febrer-març 2012) FET!

8. Tots els que són al calaix…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s