Amat-Piniella

Quan em vaig plantejar fer la tesi sobre Amat-Piniella poc em podia pensar que una maleta canviaria el rumb de la meva vida de recerca i personal. El Marcel i la Palmira, i els fills, em van obrir les portes de casa seva i un món, el del Joaquim, que es trobava dintre una maleta. Una maleta oblidada durant 22 anys per crítics i estudiosos.

D’allí va sorgir l’original de “K.L. Reich”, que va ser objecte de la tesina i de la tesi, en edició crítica, disponible en microfilms a la UAB. D’allí els poemes que va escriure al camp, “Les llunyanies”, publicats el 1999 a Manresa. D’allí les fotografies i una extensa correspondència.

Gràcies al ressò mediàtic i a la proposta que els vaig fer, aquest llegat és avui a la ciutat que el va veure néixer i que llavors li va atorgar els honors.

La bona relació amb el Marcel i la Palmira va fer possible accedir a un volum ingent de cartes escrites a la seva futura esposa des del front, un document apassionant que he tingut el plaer exclusiu d’estudiar des del punt de vista científic i humà. Les principals característiques i el periple pel front i l’exili que se’n deriven els vaig recollir a la primera part de “L’Hora blanca. L’Holocaust i Joaquim Amat-Piniella”.

Sense aquella troballa i els esforços de Jordi Castellanos i jo mateix K.L. Reich no hauria estat lectura obligatòria de batxillerat. Amat no hauria entrat al cànon europeu de la literatura concentracionària el 2007. L’edició castellana no hauria rebut el premi dels llibreters del 2004 i l’edició catalana per estudiants hauria estat de les més venudes.

Recentment he escrit per a Lletra la posada al dia de l’escriptor a:

http://lletra.uoc.edu/ca/autor/joaquim-amat-piniella/

Més recntment encara la revista digital del PEN Club Català (VISAT), ha incorporat aquesta reflexió sobre la importància de l’escriptor en el seu centenari i la interessada polèmica editorial en el tema de les edicions/versions diferents de K.L. Reich:

http://www.visat.cat/traduccions-literatura-catalana/deu/articles/116/197/0/2/0/david-serrano-blanquer.html

Aquesta és la meva aportació a la recerca de la literatura catalana. Humil però una aventura apassionant.

I aquestes són les edicions de llibres de l’Amat de què m’he encarregat:

imgres

imgres-6

imgres-2

imgres-1

imgres-3